Tässä konkreettisia vinkkejä, miten herättää asiakkaan mielenkiinto markkinoinnissa.
AIDAS-mallilla voidaan rakentaa johdonmukaisia ja tehokkaita myynti- ja markkinointistrategioita, jotka ohjaavat asiakkaita ostopäätökseen. Tässä blogitekstissä keskityn AIDAS-malliin markkinoinnissa. Lue myös blogi, miten hyödyntää mallia myyntityössä!
AIDA–kaava kuvaa asiakkaan ostoprosessin neljä vaihetta: Attention (huomio), Interest (kiinnostus), Desire (halu) ja Action (toiminta). Tässä olen lisännyt perään myös tärkeän vaiheen: S = Satisfaction = tyytyväisyys.
Attention = huomio
Interest = kiinnostus
Desire = tarve/hyöty/halu
Action = toiminta
Satisfaction = tyytyväisyys
Käydäämpä tarkemmin eri vaiheita läpi…

A = Attention = huomio
”Mikäs tämä on?”
Ensimmäinen ja kriittisin vaihe on huomion herättäminen. Mikäli et saa huomiota HETI, ei mikään seuraavistakaan vaiheista voi toteutua. Mieti, miten nopea tempo nykypäivänä on? Millä tahdilla vaikka itse selaat Facebookia? Mainos saa todella erottua, jotta se herättää mitään huomiota.
Käytä esim. seuraavia saavuttaaksesi potentiaalisen asiakkaan huomion markkinoinnissa:
- Silmiinpistävät, teemaan sopivat ja kohderyhmää kiinnostavat kuvat
- Visuaaliset elementit
- Iskevät otsikot
- Yllättävät tilastot ja numerot
- Provosoivat kysymykset
- Puhuttele kohderyhmääsi!
Tehokas huomion herättäminen vaatii kohderyhmän tuntemista. Meidän on ymmärrettävä, mikä vetoaa juuri heihin. Voit vaikka piirtää unelma-asiakkaanne ja kirjoittaa ylös, kuka hän on, ikä, koulutus, paikkakunta, kiinnostuksen kohteet, ammatti, sukupuoli, haasteet, ratkaisut jne.jne. Kun suunnittelet seuraavan kerran markkinointikampanjaa, ”kysy unelma-asiakkaaltasi” mielipidettä kriittisesti. Herättäisikö mainos hänen huomionsa?
I = Interest = kiinnostus
”Pidän tästä.”
Kun olet saanut asiakkaan huomion, haluat tietysti saada hänet kiinnostumaan. Kuvaa tarkasti, minkä ongelman juuri sinun tuotteesi tai palvelusi ratkaisee. Voit kertoa lisää tuotteen hyödystä tai jakaa vaikka asiakastarinan!
Älä pidä ketun häntää kainalossa. Kerro asia kiinnostavasti ja ytimekkäästi. Voit myös ohjata hänet tutustumaan lisää esim. opasvideon, blogitekstin tai verkkosivujen kautta.
Potentiaalista asiakasta ei kiinnosta, miten erinomaisia olette tai miten paljon työtä olet palvelun eteen tehnyt. Hän haluaa tietää, miksi tuote tai palvelu on juuri häntä varten: minkä ongelman se ratkaisee, miten se muuttaa hänen elämänsä. Onko se sen arvoista? Miltä hänen elämänsä näyttää, jos ei nyt tartu tarjoukseen?
D = Desire = tarve/hyöty/halu
”Haluan tämän.”
Kun olet saanut potentiaalisen asiakkaan kiinnostumaan, sinun pitää saada hänet haluamaan sitä. Tämä on tärkeä vaihe, jossa moni astuu harhaan ja menettää asiakkaan. Pelkkä kiinnostus ei riitä ostamiseen, eikö niin?
Herätä tunteita ja vakuututa asiakas siitä, että tuote tai palvelu ratkaisee heidän ongelmansa tai täyttää heidän tarpeensa. Mitä ainutlaatuista palvelussasi on, jota kukaan muu ei pysty tarjoamaan?
Esim. PT:n kannattaa esittää asiakkaidensa ennen ja jälkeen kuvia sekä esittää jokin tähän aikaan sidottu tarjous. Hän voi kertoa vielä palvelustaan houkuttelevasti ja korostaa hyötyjä. Hän lisää asiakkaan luottamusta asiakasreferensseillä ja -palautteilla.
Miten saat sytytettyä polttavan halun sen sijaan, että asiakas sanoo ”tämä voisi olla kiinnostava”.
A = Action = toiminta
”Hankin tämän!”
Ja nyt, tarjoa selkeä ja houkutteleva toiminta kehote eli CTA (Call To Action). Tämä voi olla esim. ”Osta nyt”, ”Tilaa tänään” tai ”Varaa ilmainen konsultaatio”.
Hyvä toimintakehote on luonnollinen jatkumo aiemmin kerrotulle.
Varmista ennen kaikkea, että ostaminen on helppoa. Kattavat maksuvaihtoehdot ja mutkaton prosessi, parilla napin painalluksella.
S = Satisfaction = tyytyväisyys
Kun olet saanut kaupan, älä unohda asiakasta, vaan hoida sitä jatkossakin. Mitä myyt asiakkaalle seuraavaksi?
Pienet asiat merkkaavat yllättävän paljon.
Kiitä asiakasta ostosta, lisämyy ja anna esim. tarvittavat käyttö-ohjeet. Varmista 5/5 asiakastyytyväisyys ja hoida mahdolliset reklamaatiot kunnialla, jotta asiakas palaa aina uudelleen!

Yhteenveto
AIDAS-malli on tehokas ja hyväksi todettu työkalu niin myynnissä, kuin markkinoinnissakin. Voit käyttää AIDAS-mallia ihan vaikka yksittäisessä sähköpostiviestissä tässä järjestyksessä: huomio, kiinnostus, halu, toimintakehote, joiden jälkeen kiittäminen ja jatkotoimenpiteet. Jokainen vaihe ja järjestys on välttämätön.
AIDAS-malli:
- Selkeyttää prosessia
- Parantaa viestintää
- Tehostaa myyntiä
- Auttaa mittaamaan tehokkuutta
Eli ei muuta kuin AIDAS-malli käyttöön ja kohti isompia myyntejä!
Lue myös uusimmat postaukset

AIDAS-malli myynnissä
Tässä konkreettisia vinkkejä, miten erottua B2B-myyntipuheluissa. Tuntematon numero soittaa, mitä asiakas miettii: Miksi juuri minä? Miksi juuri sinä? Miksi juuri nyt? Koskeeko tämä aihe minua? Olen tässä asemassa, onko tästä

Tampereen kauppakamarin mediamyynti siirtyi Kruunu Media Oy:lle
Meillä on ilo ja kunnia kertoa, että Tampereen kauppakamarin ilmoitusmyynti on siirtynyt Kruunu Media Oy:lle. Tämä on merkittävä luottamuksen osoitus, joka vahvistaa asemaamme mediamyyntikumppanina. Yrittäjämme Henna ottaa päävastuun mediamyynnistä, jonka

EDIT: Palkattu Rekry: Myyntipäällikkö mediamyyntiin
Haemme yrittäjähenkistä mediamyyjää! Vastaat Jahti, Riista, Retki, Kelkka, Caravan-lehtien ilmoitusmyynnistä kokonaisvaltaisesti yrittäjänä tai kevytyrittäjänä. Työt tehdään pääsääntöisesti etänä. Kruunu Media tarjoaa yritysasiakkaille räätälöityjä näkyvyysratkaisuja sekä mainostensuunnittelu palvelua. Toimimme useiden valtakunnallisten aikakaus- ja